Den danske kødindustri lider ikke under, at planter er kommet på mode

Undersøgelser tyder på, at der sælges mindre fersk kød, men det giver ikke nødvendigvis slagterierne blodrøde tal på bundlinjen.

Af Frederikke Elberth

”Man kan ikke sige, at kødsalget falder, fordi kødforbruget falder”, siger Mette Gammicchia, afdelingschef for Afsætning, Ernæring og Markedsudvikling ved Landbrug & Fødevarer og uddyber; ”Salget af det ferske, røde kød falder i Danmark, men til gengæld stiger salget af selvsamme til catering”. 

Mere kød end før går i dag til færdigretter og catering. Arkivfoto, Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Denne tendens kan detailvirksomheden COOP også nikke genkendende til. Lars Aarup er Kommunikations-og Analysechef for kæden og beskæftiger sig derfor hver dag med forbrugerisme. Han udtaler, at COOP på fem år har oplevet et fald i salget af fersk kød på omtrent 6 procent. ”Efter 2015 er klimaet kommet på dagsordenen, og det tilskriver, at man spiser mindre kød, men langt de fleste af os spiser stadig kød”. Lars Aarup forklarer ydermere, at det ferske kød til dels erstattes af mad fra planteriget, men at det i høj grad også er færdigretter og restaurantbesøg, der har sparket friske koteletter og hakket oksekød længere ned af popularitetsstigen. 

Eksporten stiger 

Zoom ind for at se udviklingen i eksport af levende dyr i perioden 2003-2018

Både Landbrug & Fødevarer og COOP fortæller altså, at der stadig hives meget kød ned fra hylderne, og rapporter udarbejdet af DTU bakker op om dette. Deres undersøgelser viser, at danskerne i 2019 i snit spiste 52 kilo kød årligt – i 2011 var tallet det samme. I forlængelse af dette går det godt for eksporten. Tal fra Danmarks Statistik indikerer, at både fjerkræ samt okse-og svinekød sælges til udlandet i flæng, og samlet set er eksporten af dyrene steget med omkring 10 procent fra 2003-2018. Grunden til den stigende eksport kan ifølge Mette Gammicchia forklares ved, at de danske landmænd typisk tjener flere penge på at sælge deres kød til udlandet. ”Samlet set eksporterer vi omkring 75 procent af alt vores kød, og industrien lider ikke under, at en gruppe danskere er blevet mere bevidste om deres kødindtag”. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *